Laos

Plain of Jars

Phonsavan, ‘Plain of Jars’

Jeg kom lidt sent i gang i dag (det synes jeg næsten jeg skriver hver dag?!). Men kl. 9 var jeg ude af døren. Det var i dag jeg skulle se en af de helt store turistattraktioner her i Laos, nemlig ‘Plain of Jars’ (Potte Sletten – sådan direkte oversat:|).

Der er 3 tilgængelige områder med potter som ligger 10, 20 og 30km fra Phonsavan. Jeg tog cyklen og alt var fint (60km i alt er jo ingenting!). Amerikaneren, jeg snakkede med i går, havde godt nok nævnt at det var grusvej, men det havde jeg ikke rigtigt bidt mærke i.

Men det var grusvej, og turen blev lidt af en sej trækker. Hvad værre er; endnu en eger sprang på samme side af hjulet som sidst 🙁 Heldigvis har amerikaneren værktøjet til at tage kransen af med….Jeg fangede ham her til aften og lånte værktøjet.
Det er åbenbart alle egerne i krans-siden det er galt med. De er ikke alle knækkede, men de er tyndslidte (kæden har vist været i dem). Amerikaneren (Bill Weir) havde nogen ekstra egere som jeg fik, og fik sat på (jeg fik skiftet 5 ialt, 1 var skiftet i forvejen så der er 2 der ikke er gode tilbage). Jeg skal have nogen flere reserve egere når jeg kommer til Vientiane, og så tror jeg hele hjulet skal have nye egere når jeg kommer til Bangkok (det er billigere der som i DK!).

Alt i alt vil jeg sige at det er værd at se potterne, men ikke hvis man skal køre langt efter det.

Jeg regner med at tage videre mod Luang Prabang med bus i morgen, bussen går kl. 8.30 Laos tid (et sted mellem 8.30 og 9.30, hvis der altså er passagerer nok :-)).

‘Plain of Jars’ (‘Potte Sletten’; i mangel af bedre oversættelse)

Plain of Jars en samlebetegnelse for en del små områder/sites med potter omkring Phonsavan. Her er en masse (hundredvis) af potter udhugget af store sten. Historikerne er i tvivl om hvor gamle de er, man regner dog med omkring 2000 år. Historikerne er også uenige om hvad de blev brugt til; nogen siger vin fermentering, andre ris opbevaring og andre igen siger at det var urner.
Potterne, der er tilbage, vejer mellem 500 kg og 6 tons. Der har dog været nogle mindre krukker, men mange af dem er blevet taget af private samlere.

Under den anden indokinesiske krig (Vietnam Krigen), var ‘Plain of Jars’ et strategisk vigtigt område, og der var derfor hårde kampe, mellem USA støttede regeringssoldater og kommunister. Skyttegravene fra krigens tid er markeret og kratere fra dengang, lavet af bomber, har en lille tavle.

Vietnam Krigen og tidligere krige har gjort at hele området flyder med UXO (ueksploderet ammunition). Man skal derfor holde sig inden for nogen afmærkede stier, hvor de mener at være sikre på at der ikke er noget ammunition tilbage.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>