Iceland

20: Hviledag i Saudarkrokur

Etapen: Saudarkrokur

Jeg sov skidt i nat pga. ryggen, men heldigvis er det noget bedre i dag. Jeg tog dog en cykelfri dag i dag, da jeg for det første har kørt langt de seneste par dage (for langt), og så for at give ryggen lidt fred. Ryggen har det dog ikke værre end at jeg kunne svømme baner i den lokale svømmehal, den kunne også lige klare at jeg brugte 45min i de varme bassiner 🙂

Saudarkrokur, hvor jeg er lige pt., er en af de større byer på Island; små 3000 sjæle er der i byen. Der er ialt 331.000 indbyggere på Island hvoraf ca. 200.000 bor i Reykjavik. Det efterlader 130.000 til et område der er 2.5 gange større end Danmark. Det gør Island til det tyndest befolkede område i Europa (Grønland er da tyndere befolket siger i; ja, men Grønland hører, åbenbart, geografisk til Nordamerika).

Mens jeg lige kikkede på statistikkerne for Island, faldt jeg over befolkningssammensætningen: 92,00 % islændinge, 2,83 % polakker og 5,17 % øvrige. Antallet af polakker er selvfølgelig fordi Island er med i Schengen (der kan ikke være mange polakker tilbage i Polen?!). Island havde egentligt indsendt en ansøgning om EU-medlemsskab, men trak den tilbage for et par år siden – smart gjort af dem!

Jeg talte med en cyklist i går, en ægte islænding – det er ikke mange islændinge man møder/kommer i kontakt med. Vi snakkede om løst og fast, og også politik. Vi kom ind på hvor hårdt finanskrisen var for Island, og grinede lidt af at islændingene prøvede at købe hele Danmark, før krisen, forståes.
Han (ifølge ham selv; en simpel fisker) sagde at det nu var som før krisen igen; det er meget let at låne (for let), uden baggrund i værdier. Det, forklarede han, har gjort at huspriserne i Reykjavik er steget voldsomt (London niveauer, snakkede han om), og unge har svært ved at finde en bolig i Reykjavik. Han mente folkestemningen havde et “vi låner, fordi vi har fortjent det” motto, og folk bare lånte uden at tænke over fremtiden og afbetalingerne/renterne (og at bankerne lader dem).
Man synes jo egentligt at lige netop islændingene burde have lært at fortiden, efter deres voldsomme krak i 2007.

Lige som et NB: Island var vist det eneste land der smed bankfolk, som optrådte ulovligt under krisen, i spjældet. Noget der måske burde praktiseres andre steder, før folk mister al respekt for institutionerne.

Jeg skrev at det var svært at møde islændinge; det er det også, ikke at forstå at islændingene ikke er venlige, det er de, men der er bare så mange turister (2 mio. turister i 2017) at dem man henvender sig til næsten altid viser sig at være turister.
Det virker som om at islændingene er lettere reserverede, men når man kommer ind på dem er de meget venlige, og meget tillidsfulde (de stoler på een), jeg har også det indtryk at man kan stole på dem. Jeg tror dog også det hjælper at jeg er dansker, vi er jo nok beslægtede og deler i hvert fald kultur (det med kulturen er ret tydeligt, synes jeg). Jeg har også sørget for at jeg har et par store Dannebrog på mine cykeltasker – jeg skal ikke tages for en fransk hipster!

Jeg har fundet mig en bar her i byen, den første ordentlige bar jeg har set udenfor Reykjavik. De serverer lokal brygget øl til den nette sum af 1300ISK ~ 80DKK for 0.5l (det samme jeg giver for campingpladsen) – men den er også god!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>