Iceland

36: Farvel til Vestmannaeyjar

Etapen: Vestmannaeyjabær – Selfoss, 101km

Jeg snoozede den i teltet til kl. 11. Jeg skal ikke rigtigt nå noget i dag. Lunderne så jeg i går og vulkan museet åbner ikke før jeg tager over til fastland Island igen.

Jeg nåede lige at få en kop kaffe på en af cafeerne herovre (de, cafeer/restauranter/barer, er alle i højeste party beredskab pga. festivalen) før færgen sejlede.
Jeg er lidt ked af at besøget blev så kort herovre på øen. Det lader til at være et lækkert sted at være et par dage (det er øer vel egentligt ofte?). Men det er svært at sige, nu jeg kun har været her under festivalen, hvor befolkningstallet er 16.000 mod normalt 4.000.

Min nye plan (nu hvor jeg ikke kan være på Vestmannaøerne pga. udsolgte færger) er at se Thingvellir (Þingvellir), som er den sidste store seværdighed, jeg mangler at se, i ‘den gyldne cirkel’. Den ligger lige i nærheden, og omvejen bliver kun på 80-100km, men nu har jeg jo tid nok.

Lidt om landbruget heroppe ( lidt fakta skader jo ikke 🙂 ):
I de områder jeg har cyklet i, som lige pt dækker omkring 3/4 af nationen, har der ikke været noget større landbrug. Lige nu slår bønderne græs, som er den altdominerende afgrøde. Græsset bliver tørret til hø og høet bliver presset i bigballer og wrappet i plastik eller lagt indendørs.

Jeg har set to (som i tallet 2) marker med korn; der var da nogen hektar men det er alligevel ikke meget korn for et helt land. Der må være flere marker med korn, men jeg tror ikke der er mange.

Jeg har set køer, ikke mange som i DK, men alligevel nok til at islændingene er selvforsynende med mælk (tror jeg). Der er frygteligt mange får, og fordelen er at de passer sig selv. Det virker ikke som om ulden bruges, da Jeg har set mange får fælde naturligt – Det kan nok ikke betale sig at klippe dem.
Skyr kommer fra Island og de er vilde med det heroppe. I supermarkederne har de hele kølediske, bare med skyr.

Det sidste ben i landbruget heroppe er heste. Der er ca. 80.000 islandske heste på Island og ca. 100.000 uden for Island, så der er en vis export. Jeg tror også hestene er en hobby for mange islændinge. Der er så store områder heroppe (billig jord), hvor hestene kan gå og passe sig selv, så jeg tror det er billigt at holde hest heroppe (men jeg er ikke heste ekspert). Der må ikke importeres heste, af frygt for sygdom – så man skal nok ikke regne med at se Johannes Langkilde som DRs Islands korrespondent.
Islændinge spiser hestekød (velvidende at det er hest; islændingene er ikke medlem af EU, og derfor ikke forpligtet til at tillade import ubestemmeligt rumænsk kød. Jvf. hestekøds skandalen i EU i 2013), og der går også hestekød til eksport.

Der er mange gårde heroppe, og det virker som om at mange af dem er fungerende landbrug. Jeg tror dog ikke det er rentable landbrug set med danske briller. Landbrugene her er simpelthen for små – der må være nogen gode statstilskud til landbruget ligesom i Norge (igen; de er jo ikke i EU og må selv bestemme over eget land).

Priser på landbrugsprodukter er jeg ikke fortrolige med. Jeg spiser mest dåsemad – det kan holde sig, selv på cyklen. Men jeg undersøgte lige at 500 gr. oksefars koster omkring 100DKK i en butik ala Netto/Rema1000, så kød er i hvert fald dyrt.

4 comments to 36: Farvel til Vestmannaeyjar

 • Kirsten Clausager

  Måske, du ka nå Vulkanshowet/Volcano show i Reykjavík?…

 • Kirsten Clausager

  Kører du sydom og langs kysten i stedet??

  • John

   Ja, jeg tager turen helt ude ved kysten, og tager til Keflavik uden at komme til Reykjavik. Jeg blev lidt skræmt af at cykle i Reykjavik første gang jeg var der (jeg endte altid på store trafikerede veje).
   Jeg ved heller ikke om der er så meget mere jeg skal se der (vulkan showet undtaget).

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>