Iceland

35: Heimaey

Etapen: Skogafoss – Vestmannaeyjabær, 42km

Jeg kom tidligt op, kl. 6, selv om det var svært at klemme sig ud af soveposen. Jeg ville afsted før trafikken blev slem på hovedvej 1. Efter 42 km kom jeg til færgelejet hvorfra færgen til Vestmannaeyjar (dansk Vestmannaøerne) går fra. Mere præcist var det Heimaey jeg ville til (den eneste af Vestmannaeyjar øerne der er beboet). Jeg fik en billet, men kunne ikke komme retur mandag, som planlagt, da der er en festival på øen. Selv ikke tirsdag var der mulighed for at komme tilbage, så jeg får ikke nogen slapper dage derovre, men må tage tilbage allerede i morgen, søndag, kl. 13:50.

Nå, formålet med at komme herover er at se lunder, så jeg tog en tur i det gode vejr og fik set lunder til den store guldmedalje. Jeg ville have givet meget for at have mit teleobjektiv med!

Vestmannaeyjar er kendt for et stort vulkanudbrud på Heimaey i 1973, der gjorde stor skade på byen herovre. Hele øen blev evakueret. Vestmannaeyjar er også kendt for øen Surtsey, der blev dannet omkring 1963 efter et 3½år langt vulkanudbrud. Surtsey er lukket for folk, da man bruger øen til at studere hvordan økosystemer opstår fra scratch.
Nu, kan man ikke se at byen har været så medtaget, men jeg når desværre ikke at se vulkan museet da det først åbner når jeg skal afsted med båden pga. festivalen 🙁

I 1600 tallet kom tyrkiske pirater herop og tømte øen for de folk de kunne bruge til slaver og solgte dem på slavemarkeder i Nordafrika. Det var ikke unormalt at europæere blev fanget af nordafrikanere/arabere og solgt som slaver i Nordafrika/Mellemøsten, men det er nok ikke politisk korrekt nok til at der kommer en dokumentar om det på DR.

Festivalen herovre har kørt siden engang i 1800 tallet kun afbrudt af vulkanudbruddet i 1973. Rimeligt sejt. Jeg snakkede med nogen af de unge herovre, de er som danske unge på festival. De sagde at 1L hjemmebrændt sprut kunne købes til 2000ISK ~ 120DKK i Reykjavik, den og andre litre drak de nu herovre.
Der hænger små lilla elefanter med an streg over ved indgangen til festivalen, jeg ved ikke om det betyder at de unge ikke skal være fulde. De er dog heller ikke så fulde som unge ville være til en dansk festival – i skrivende stund i hvert fald 🙂

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>