Donau

11. og 12. Turist i Budapest

Budapest

29 aug.
Jeg har bestilt hotellet med morgenmad, og det er rigtigt rart når der nu ikke er te-køkken/køleskab på værelset. Men det er ikke godt for den slanke linie med bacon and æg buffet.
Det blev en ganske stille dag, hvor jeg var en tur inde at se en af de store katolske kirker. I St. Stephens Basilica, som er lige så imponerende som andre katolske katedraler, var det muligt at komme helt op i toppen hvor der var en god udsigt over byen.

Jeg spiste på en semi-fin restaurant om aftenen. Den var så fin at der var 2 musikere der spillede mens vi spiste (vi var kun 2 hold gæster, men det var også tidligt). Det er selvfølgeligt fint at der er musik, men det er også lidt akavet når der ikke er flere gæster. Skal man give drikkepenge til musikerne? skal man klappe efter et nummer? Jeg er slet ikke vant til så fine forhold…

Om aftenen cyklede jeg op til Citadellet på Gellert Hill (opkaldt efter Sankt Gellert, der døde ved at blive kastet ud fra bjerget – jeg kan godt leve med at der ikke er noget bjerg opkaldt efter mig hvis det er prisen). Bjerget er 235m højt, og det kostede en t-shirtvask at cykle derop (der er også varmt om aftenen). Der var en forrygende udsigt over Budapest by night, men jeg var ikke den eneste fotograf deroppe – der var kamp om de gode fotopladser.

Budapest er en sammensmeltning af byerne Buda og Pest adskilt af Donau. Jeg bor i Pest delen (lyder lidt ubehageligt). Der bor ca. 1.6 mio. mennesker i Budapest (10 mio. i Ungarn). Budapest var delt hovedstad i Østrig-Ungarn under Habsburgerne før 1. verdenskrig; Wien var hovedstad samtidigt. Fra den tid kommer mange af de fine bygninger.

Der er lidt historie der binder Danmark og Ungarn sammen: Tyrkerne (ottomanerne) havde i lang tid besat Budapest og store dele af Ungarn (som de også havde besat store dele af Sydøsteuropa op til Wien). I 1686 deltog danskere (sammen men en ret stor del af de andre kristne lande i Europa) i en kamp der, på sigt, smed tyrkerne ud af Ungarn. Tyrkerne var helt ude af Ungarn i 1718.
Efter WWII gjorde ungarerne i 1956 opstand mod russerne og russerne svarede igen med tanks. Under den opstand var der en del ungarere der flygtede, og 1000 af dem kom til Danmark. Ungarerne var dog (modsat andre) meget hurtige til integrerere sig i Danmark.

30 aug.
Endnu en sløv dag. De sidste par dage har temperaturen været omkring de 33 gr. udenfor (jeg er SÅ glad for min AirCon i værelset). Jeg holder mig inde mellem 12 og 15 da det simpelthen er for varmt, for mig, at bevæge sig udenfor.

Om aftenen tog jeg op på Castle Hill for at fange solnedgangen heroppe fra. Castle Hill’s største bygning er Buda Castle, som er Ungarns royale bolig, da de var et monarki. Der var nu ikke meget solnedgang, men der var en fin udsigt over Budapest.

I de lande jeg er cyklet igennem (Tyskland, Østrig, Slovakiet og Ungarn) skal man alle steder bruge mundbind i offentlig transport og i butikker. Jeg har efterhånden vænnet mig til at gå med et mundbind i lommen, som jeg hurtigt kan tage på. Men jeg vænner mig ikke til at gå med det – det er godt nok træls. Ude på landet tager de lidt løst på det med mundbind, men inde i byerne er folk ret seriøse med det (men man er også tættere på hinanden herinde).

Jeg bor midt i en fest-centrum. Et par af gaderne heromkring er rene restaurants/bar-gader, og de unge ungarere er ikke blege for at male byen rød.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>