Patagonia

28. Perito Moreno gletcheren

Etape: Bus til og fra gletcheren

Jeg bestilte en tur ud til Perito Moreno gletcheren (som er El Calafate’s claim to fame) i går. Det en af de få gletchere i verden som vokser sig større over tid. Men i denne tid, sommer, knækker der omkring 2 meter is af den hver dag. Gletcherfronten er mellem 50 og 70m høj og 5km bred. I alt fylder gletcheren 250km2 (!). Mens jeg var der, brækkede der ganske få stykker af den – det så ganske imponerende ud, og lyden når det skete var næsten bedre, det lød som skud eller piskesmæld; med lidt mere pondus.

Sidst jeg var på cykeltur på Island, så jeg også gletchere. Denne var flot og imponerende, og sikkert også større som dem jeg så på Island; men gletchere ligner lidt hinanden, så det er svært at komme helt op i det røde felt over (luksusproblemer; 101).

Der var ganske mange trapper man skulle igennem før man kom til de gode udsigter, og jeg kunne godt mærke mine knæ – jeg er glad for at det er en cykelfri dag i dag.

Det er underligt at være her i Argentina. Det er svært at forestille sig at Chile kun er 70km væk. Landskabet er helt anderledes (jeg har nu lært det hedder ‘Patagonsk Steppe’) og de 2 byer jeg har været i har været turist-party-byer, som jeg slet ikke så i Chile. Jeg tror lidt jeg var i Chiles udkant, mens de steder jeg er nu, er Argentinas aktivferie centrum.
Jeg sidder på en rigtig fornuftig bar lige pt. de har happy hour fadøl (pint, de regner øl i pints) til 13kr for specialøl (væskebalancen skal jo opretholdes) og dagens ret (tyske pølser med sauerkraut og pommes frites) for 30kr.
En anden ting, der muligvis er tilfældigt, er temperaturen. Kl 19 var jeg i uldtrøjen i Chile. Her, 70km sydpå, sidder alle i t-shirts kl. 21. Det er altså underligt.

Det er blevet billigere her i Argentina, men jeg tror også Carretera Austral i Chile var dyrt for Chile, da alle varer skulle transporteres langt. Sådan noget som camping betaler jeg 150 argentinske pesos for svarende til 25kr (det har jeg gjort 2 gange ud af 3). I Chile betalte jeg aldrig under 40kr og normalt 50kr eller mere.
Det er også blevet lidt mere ‘råt’. Jeg ved ikke om det er fordi jeg er kommet fra små byer i Chile til større byer i Argentina, om det er fordi landet er anderledes eller andre ting (tiden svarer nok på det). Jeg var fuldstændig tryg ved at lade mine sager ligge i teltet eller på cyklen i Chile, men ved ikke helt med Argentina. Det er bare sådan en fornemmelse…

Mor spurgte hvorfor jeg krydsede in i Argentina, og det er et spørgsmål jeg vist ikke har svaret ordentligt på. Men så vidt jeg ved, findes der ikke veje her i mellemstykket i Chile (mellem Villa O’Higgins og Puerto Natales). Enten tager man båden fra omkring Villa O’Higgins til Puerto Natales i Chile, eller også krydser man ind i Argentina, og tager vejene i Argentina. Jeg gør det sidste; båden skulle vist ikke være specielt sjov, og den går kun én gang i ugen.

2 comments to 28. Perito Moreno gletcheren

 • Helle

  Hej John.
  IMPONERENDE!!! Sikke billeder!! Jeg har aldrig set en gletcher i virkeligheden, men det kunne jeg da godt tænke mig!!
  Jeg følger dig med spænding, og synes det er vildt sejt, det du gennemfører på cykel og grusveje. Der skal godt nok vilje og styrke til. Du må være lavet af noget specielt!! Nu kender jeg jo selvfølgelig også dine forældre ret godt!!
  Du ønskes fortsat en god tur med fantastiske oplevelser.
  Hilsen Helle

  • admin

   Hej Helle,
   Mange tak 🙂 Jeg tror ikke jeg er gjort af noget specielt, de fleste jeg møder hernede, er noget sejere 😉
   Hilsen John

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>