Donau

9. Ungarn!

Etapen: Klizska Nema (Slovakiet) – Esztergom (Ungarn), 82km

Jeg havde været smart og købt en strop-undertrøje i Bratislava – Jeg tænkte at jeg lige så godt kunne få noget sol på skuldrene. Det fik jeg også. Jeg kunne næsten ikke vende mig i teltet i nat fordi jeg var forbrændt på skulderbladene. Der er meget sol hernede.

Det var en sjov (underlig) landsby jeg overnattede i i nat. Der var ca. 40 huse i byen, og byen virkede ikke specielt velstående. Samtlige huse lå indenfor hegn, der var lavet til at holde folk ude, og samtlige huse havde én eller flere hunde til at bevogte boligen, selv om det ikke var specielt dyre boliger. det virker ikke helt som om de stoler på naboen… Men uden for et af de lidt finere huse (bestemt ikke palæer), holdt der tre million-kroners biler (Porche, Maserati, Mercedes AMG), rigtigt nogen ung-mands-muskelbiler. Jeg tænker automatisk gangstere, men der kan selvfølgelig være mange grunde til at have mange penge…
Nå, men hundene kedede si i nat og brugte tiden på at hyle og gø. Hvis jeg boede i byen, ville jeg har 3-lags glas i vinduerne…

Jeg startede med at køre 20km i Slovakiet, jeg fulgte mit dige fra i går. Der var en god rygvind og livet var skønt. Men jeg tænkte at det jo også kunne være sjovt at prøve Ungarns siden af Donau – man skal jo følge med tiden og være divers. Jeg fandt en bro at køre over (dem er der ikke mange af), vekslede mine euro’er til ungarske florinth (50.000 ungarske florinter er jeg nu indehaver af – det er som at rejse til Italien i gamle dage) og satte glad afsted.
Men smilet forsvandt hurtigt. På ungarns siden følger Eurovelo 6 en trafikeret landevej, med ret meget tung trafik. Vejen var ikke bred og jeg kunne kun lige være der når 2 biler passerede hinanden, men slet ikke når der var lastbiler involveret. Og der var mange lastbiler. Det var 30km meget ubehagelig kørsel. Ungarerne kører fint, og holder god afstand, men der skulle simpelthen ikke være cykler på den vej!. Jeg fatter ikke den er lavet til en international cykelrute, jeg ville aldrig cykle på den selv, og da slet ikke sende turister ud på den rute – specielt ikke når der er en rigtig god rute, der fører de samme steder hen, i Slovakiet på den anden side af Donau.

Jeg rammer Budapest i morgen kan jeg se, så jeg stoppede i dag efter en etape på 80km – så er der en 70-80km til i morgen. Jeg giver 2600F ~ 55Kr for en overnatning på campingplads i telt. Faciliteterne er ok, ikke prangende, men der er en pool ( jeg har dog ikke badebukser med, og det er ikke en nudist pool ). En ½L øl i baren koster 500F ~ 10kr men så forventes det også at man lægger 10% i drikkepenge – det klarer jeg nok 🙂

I Slovakiet snakkede de slovakisk. Jeg synes det lød som russisk, men jeg har ikke sprogøre. Her i Ungarn snakker de ungarsk og det har samme sprogstamme som finsk (!) Jeg har på forhånd opgivet at lære bare de basale ord, som jeg ellers synes jeg prøver på en normal tur. Men så, jeg er igennem så mange lande på så kort tid…

Jeg rammer, som skrevet, Budapest i morgen, hvis der ikke går noget galt. Mit fly hjem går tirsdag den 1 sept. så jeg reserverede fire nætter på hotel i Budapest på nettet. Det kostede 1700kr ~ 425,-/nat incl morgenmad. Man kan få det lidt billigere, men det her hotel ligger i centrum og der er AirCon (noget jeg har fundet ud af er nødvendigt for at jeg kan sove ordentligt).

4 comments to 9. Ungarn!

 • MP

  Hej JRN.
  Det er som sædvanlig en fornøjelse at følge dig og dine finurlige beskrivelser af både de store emner og de små detaljer. Og som altid fantastiske billeder :).
  Fortsat god ferie.
  Vi savner dig på arbejdet og mangler dig til at spise kage. Jeg giver kage i dag, men der bliver næsten aldrig spist op, fordi du ikke er her :-).
  Vi ses.
  /MP

  • admin

   Hej Mads,
   Det er ikke lige hernede man kommer til at savne kage – både østrigerne, slovakkerne og ungarerne er glade for deres søde brød 🙂 Men det er godt at være savnet 🙂 God arbejdslyst!
   John

 • Helle Licht

  Hej John.
  Jeg når lige at sende dig en hilsen fra DK, inden du vender hjem igen.
  Da din mor fortalte, at du var ude at cykle, skulle jeg selvfølgelig også høre om dine oplevelser, og se dine fine billeder.
  Jeg kan høre, at du har været heldig med vejret. Måske for varmt, men hellere det end regn. Her regner det, og det kan man hurtigt få nok af. Vi tager over på vores ø (Fanø) i dag, og så må solen da gerne skinne!!!
  Du må nyde de sidste dage af ferien/cykelturen.
  Hilsen fra Helle

  • admin

   Hej Helle,
   Jo det er ganske fint vejr hernede. Jeg er ikke så god til 30gr. så for mig er det lige en tand for varmt, men som du skriver, så er det bedre som hvis det regnede 🙂
   God tur til fanø!
   Hilsen
   John

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>