Burma

Lake Inle; 4 dage i rap

Jeg har ikke rigtigt haft tid til at skrive om Lake Inle (stadig Burma (Myanmar)) før, måske fordi at de ture vi har været på hernede har været så fotogene at jeg tog 2500 billeder på 2 dage (!). Det er fedt tage billederne men meget mindre fedt at skulle redigere dem ned til ~50 billeder bagefter…

Jeg sidder og skriver dette på et hotel i Yangoon, strømmen går hver 4 minut (<sarkasme>det er vist endda værre her som i Californien!<sarkasme>!), men kommer igen ret hurtigt, ikke desto mindre er det irriterende. Jeg ved ikke hvordan folk klarer den hvis de har en stationær computer (min laptop har batteri og overlever strømudfaldene), jeg tror måske folk bare ikke har nogen computere.
Nå jo, Lake Inle…

Den 16. jan var vi på et marked med de 2 tidligere polakker nu franskmænd, som vi mødte i Bagan. Vi var af sted kl. 5 om morgenen; jeg behøves vist ikke sige at undertegnede ikke kørte i sit højeste gear på det tidspunkt.
Vi skulle ned gennem hele Lake Inle og videre sydpå med en flod i et godt stykke tid. Turen var rigtig flot men åh så frygteligt kold!.

lake Inle er kendt for sø-folket som bor i søen i huse på høje pinde. De lever på søen, men kommer selvfølgelig i land engang imellem.
Byerne på søen ligner almindelige landsbyer, men der er bare ingen jord eller veje; transport osv. foregår med en slags kanoer.
Den anden ting Lake Inle er kendt for er sø folkets specielle måde at padle deres kanoer; de bruger deres ene ben til at styre padlen med.

Markedet var som markeder er mest, men det var interessant at se på de forskellige etniske grupperinger der kom. Sådan uden at være expert, tror jeg at man kunne adskille de forskellige stammer på kvindernes hovedklæder (se eventuelt billederne nederst).

På vej tilbage fra markedet var vi forbi nogle pagoder (de er ved at hænge fam. Nielsen ud af halsen), et væveri (i søen selvfølgelig :)), et spiritus destilleri og en smedie.

Den 17. jan Vi fungerer godt sammen med det franske par; Beathe og mor er begge meget væve interesserede og Marek og jeg er begge kamera/foto interesserede (han reddede mit skind en dag, med et ekstra batteri). Vi besluttede derfor at tage til et andet marked dagen efter (ja, i dag, den 17.). Igen tidligt op, heldigvis først kl.6. Markedet var mere ’turistet’ men jeg syntes faktisk det var bedre end dagen før (jeg synes et marked er godt når jeg kan fotografere specielt udseende folk). Men igen var det selve turen til og fra markedet der var mest spændende.

Vi så dog nogle flere værksteder, denne gang et væveri (jeg nævnte vist at Beathe og mor er væve interesserede?!), en cigar fabrik(?), de flydende haver og et værksted der laver papirs paraplyer.

De flydende haver er for seje: Det er haver det flyder på søen, og kun bliver liggende samme sted fordi bambuspinde er sat gennem øen ned i sø bunden (det er ikke videre dybt i søen). Haverne bliver lavet og vedligeholdt af nogen af sø-folket. Vi kom forresten lige ved slutningen af tomat sæsonen.

Vi sagde farvel til Beathe og Marek om eftermiddagen da vi kom hjem; vi har haft det sjovt sammen og de spurgte også hvor vi skulle hen næste år. Det vidste vi ikke, men far mente dog at det kunne være Laos der stod for skud…

Den 18. og 19. Min mave har haft fest igen, og jeg var ikke inviteret, så jeg har brugt lidt for meget tid på det lille rum de sidste par dage. Heldigvis var det ikke så slemt mens vi var ude at sejle.

Pga. maven var mor og far noget mere aktive som jeg, ikke at de ikke normalt er mere aktive som jeg, men de sidste 2 dage bare mere så 🙂

Den 18. var jeg dog med ude at cykle en tur (samme kinesiske skodcykler som før), denne gang gik turen forbi en vingård (den anden vingård lavet i Burma; selvfølgelig startet af en franskmand!). Her var en masse smagsprøver (værtinden spurgte uforstående >>jamen; skal I smage flere??<< og jo, det skulle vi…) ikke det bedste til en dårlig mave, men man skal jo leve…

Cykelturen gik til et udsigtspunkt, men det var simpelthen ikke sliddet værd. Først de 20 km ud til udsigtspunktet (vores lokale hjælper havde sagt 9km.), og derefter skulle vi kæmpe os op af et bjerg (et bjerg der kunne matche Himmelbjerget! ja puha ;)), for at komme til en sørgelig udsigt og endnu en pagode.

Pagoder, templer og paya

Efter yderligere efterforskning har vi fundet ud af at pagoder er en fællesbetegnelse for templer og payaer. Templer er steder man kan gå ind i og bede mens paya’er er massive bygningsværker.
Alle har dog et religiøst formål (men selv træerne hernede bliver helligdomme hvis de bliver gamle nok).

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>